Una proposta pel cap de setmana? Us recomanem un passeig pel port de Vilanova i la Geltrú i una visita a l’Espai Far

03 Nov 2016

Una proposta pel cap de setmana? Us recomanem un passeig pel port de Vilanova i la Geltrú i una visita a l’Espai Far

No teniu plans per a aquest cap de setmana? Us proposem una escapada a Vilanova i la Geltrú, una ciutat mediterrània amb molts atractius. En aquesta ocasió, us recomanem un passeig pel Port de Vilanova, on podreu observar les diferents barques i arts de pesca que utilitzen els pescadors i una visita a l’Espai Far, on descobrireu el llegat més mariner d’aquesta vila.

Així doncs, aprofiteu per fer una agradable passejada pel passeig marítim, on veureu la importància social i econòmica de la relació d’aquesta vila amb el mar. La llotja de peix i el port pesquer són part fonamental per entendre la ciutat. Els pescadors surten a la mar cada dia per feinejar i portar el millor de les nostres aigües que es ven a través d’una llotja del peix on participen les peixateries vilanovines. D’aquesta manera, Vilanova pot gaudir de peix fresc diari tant als seus restaurants com a les peixateries. L’activitat pesquera ha deixat empremta en la gastronomia local en forma de ranxos mariners, amb peix senzill i elements quotidians com la patata i també ha creat plats d’antologia com l’apreciadíssim bull de tonyina.

Més enllà del port pesquer i la llotja, trobareu pescadors cuidant de les xarxes i de les embarcacions, l’estri de feina. Seguint pel barri de baix-a-mar, trobem el Pòsit Nou, amb una façana preciosa i una terrassa envejable, però també el Pòsit vell, avui Centre Cívic de Mar. Al seu davant,  el monument al Pescador a la Plaça del Port i a l’inici de la Rambla de la Pau, el monument que Josep Maria Subirachs va crear per al President Francesc Macià, fill de Vilanova i la Geltrú. Seguint aquest itinerari per la façana marítima d’aquesta vila, us trobareu amb el Far de Sant Cristòfol, actualment a banda de la seva funció de guia, acull l’Espai Far, un equipament museístic que us permetrà conèixer les històries més marineres d’aquesta ciutat.

A l’Espai Far, podreu visitar:

  • El Museu del Mar. Ubicat a l’antiga casa del faroner, ofereix un recorregut per la Vilanova de Baix-a-Mar que s’estructura en set àmbits: la platja, el comerç i els indians, la pesca i l’Any dels Negats, el port, la vida cultural, el far i la memòria oral.
  • L’Espai Víctor Rojas. Acull el bot de salvament de nàufrags Víctor Rojas, un dels tres únics bots d’aquesta tipologia que es conserven a Catalunya. És un bot mixt per navegar a rem i vela, insubmergible i autoredreçable.
  • El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. Aquest espai mostra una rèplica de la col·lecció que el vilanoví Roig Toqués va anar atresorant al llarg de la seva vida. L’extensa mostra inclou peces de tot tipus vinculades amb el mar: maquetes, peixos, pots de sorra de diferents països del món… Ara bé, Roig Toqués era especialment conegut pel fenomen que va suposar la carpa Juanita, un peix en un estany que menjava amb cullera i bevia amb porró, per això, en aquest museu també se li ret homenatge.

A més, l’Espai Far també funciona com a centre d’acollida per als visitants de la ciutat, punt d’informació turística, i com a inici d’itineraris autoguiats i d’activitats relacionades amb el mar. Veniu a gaudir d’un cap de setmana ben mariner a Vilanova i la Geltrú. Us hi esperem!

Post A Comment