La història de Vilanova i la Geltrú sempre ha estat vinculada amb el mar. Veniu a conèixer les seves arrels més marineres, visitant l’Espai Far

07 Nov 2016

La història de Vilanova i la Geltrú sempre ha estat vinculada amb el mar. Veniu a conèixer les seves arrels més marineres, visitant l’Espai Far

Des dels seus més remots orígens, bona part de la història de Vilanova i la Geltrú, i per tant, de la dels seus homes i dones, ha estat plenament lligada al mar. De fet, ja els grecs, motivats per l’atractiu de les planes i extenses platges que reunien bones condicions marítimes, van establir la primitiva colònia de Darró. Continuada i engrandida pels romans, va representar l’inici d’un florit comerç marítim entre el Penedès i altres pobles de la Mediterrània. El rei Jaume I, que coneixia la vital importància del domini del mar, va atorgar el seu reconeixement i la “Carta Pobla” a la Vilanova sorgida pel desig i la voluntat d’emancipació del règim feudal del Castell de la Geltrú.

Per tot plegat, Vilanova ha estat de les primeres ciutats a tenir un gremi de mariners i pescadors, fundat l’any 1579. També, es fan subhastes de peix des de temps immemorables i actualment, el port de Vilanova i la Geltrú és considerat el tercer de Catalunya, doncs, compta amb unes modernes instal·lacions nàutiques que donen cabuda a un miler de vaixells i a una flota pesquera, formada per 85 embarcacions, dedicades a tots els oficis i varietats de pesca que es practiquen a Catalunya. S’hi troben l’arrossegament, el cercle, llum, trasmall, palangrers, nanses, marisqueix, pops i cargols punxencs, entre d’altres.

Sens dubte, el Far de Vilanova i la Geltrú ha estat testimoni de la història de la ciutat i ara, amb el seu Espai Far es recupera l’essència més marinera d’aquesta ciutat. En aquest equipament museístic, podreu visitar:

  • El Museu del Mar. Estableix un recorregut per la Vilanova de Baix-a-mar, explicant els canvis en la façana marítima i el port o l’evolució del comerç en vaixell amb un espai dedicat a la memòria oral anomenat: “Un objecte, una història”,  on a través d’una pantalla tàctil, es reprodueixen els testimonis de ciutadans de Vilanova que expliquen aspectes quotidians de la vida marinera.
  • El bot de salvament Víctor Rojas. Situat entre el Museu del Mar i el Museu Roig Toqués, sota un porxo, es troba el bot de salvament Víctor Rojas, que va servir per rescatar els nàufrags abans de la creació de la Creu Roja de mar. El bot va construir-se l’any 1916 i va arribar a Vilanova per contribuir al salvament de pescadors, una important tasca que va realitzar fins a l’any 1957. L’embarcació, que ha estat restaurada amb motiu de la seva exhibició, és un dels tres únics bots de salvament que es conserven a Catalunya.
  • El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. Podreu visitar l’àmplia col·lecció d’objectes relacionats amb el mar que Francesc Roig Toqués va atresorar al llarg de la seva vida: enginys de vaixells, peixos, tortugues o crancs dissecats, maquetes o petits pots de sorra procedent de Kènia, el mar Carib, Canadà o l’Illa Maurici, entre molts altres indrets. L’equipament també compta amb un espai de projecció que reprodueix l’estany, d’on va aparèixer el peix més famós de la ciutat: la carpa Juanita, l’únic que bevia amb porró i menjava amb cullereta.

En aquest enllaç, podeu consultar els horaris de visita de l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú. Us hi esperem!

Post A Comment