Quines són les activitats educatives que ha programat l’Espai Far per a aquest curs acadèmic? Vine a descobrir-les amb la teva escola i coneix les històries més marineres de Vilanova

17 Oct 2016

Quines són les activitats educatives que ha programat l’Espai Far per a aquest curs acadèmic? Vine a descobrir-les amb la teva escola i coneix les històries més marineres de Vilanova

El nou curs escolar fa poc que ha començat i molts centres catalans de primària i secundària estan tancant els calendaris de visites i excursions de cara al 2016-2017. Voleu que els vostres alumnes coneguin històries de pescadors, vivències de famílies, històries de lluites, d’amor relacionades amb la mar de Vilanova? Doncs, no us ho penseu més i feu una reserva a l’Espai Far, un equipament museístic que esdevé un autèntic aparador del passat mariner de la nostra vila.

Per a aquest curs acadèmic, l’Espai Far presenta un programa d’activitats adreçat a tots els cicles educatius, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat. En concret, podreu participar en les següents activitats:

Pels alumnes d’educació infantil:

  • La Carpa Juanita i altres peixos (visita-taller). Una activitat per descobrir la història de l’emblemàtica Carpa Juanita, un peix molt especial, que bevia en porró i menjava d’una cullereta! Així com curiositats d’altres peixos de diferents llocs del món que formen part del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. La visita finalitzarà amb un taller plàstic.
  • Les barques del port (visita al Port). Visita al Port de Vilanova i la Geltrú. A través d’aquesta visita, els alumnes podran observar les diferents barques i arts de pesca que utilitzen els pescadors.

Pels alumnes d’educació primària:

  • Barques, barquetes i vaixells (visita-taller). A l’Espai Far es poden veure embarcacions de tot tipus, grans com el bot de salvament Víctor Rojas i minúsculs com la maqueta d’un vaixell fet amb un gra de mill, maquetes de barques de pesca i de vaixells de pel·lícula…, una activitat per descobrir les parts bàsiques dels vaixells i diferents tipus d’embarcacions, per després crear el teu propi vaixell amb material de rebuig.
  • De peix, a la mar en neix! (visita-taller). Una activitat per conèixer els principals peixos que es troben a la nostra costa i d’altres d’arreu del món, així com, la història del peix més curiós de l’Espai Far: la Carpa Juanita. La visita finalitzarà amb un taller plàstic on els alumnes podran crear el seu propi peix imaginari.
  • Els antics oficis del mar (visita dinamitzada). Les fotografies antigues, alguns objectes i els relats orals ens parlen d’alguns oficis propis del barri de mar, que actualment ja s’han perdut. La visita ens apropa a conèixer oficis de la platja com els boters, els mestres d’aixa, el torrer del far, etc.
  • La pesca a Vilanova i la Geltrú (visita al Port). Visita al Port de Vilanova i la Geltrú on els alumnes podran observar les diferents barques i arts de pesca que utilitzen els pescadors d’aquesta vila. Si la visita es fa a partir de les 15 h, es pot veure la subhasta del peix. També, es pot combinar amb la visita al Museu del Mar.

Pels alumnes d’educació primària i secundària:

  • El curiós museu d’en Roig Toqués i la Carpa Juanita (visita dinamitzada). La col·lecció que anà atresorant el vilanoví, Francesc Roig Toqués al seu museu, amaga objectes mariners molt curiosos: sorres d’arreu del món, vaixells en miniatura, aparells nàutics, l’esquelet d’una balena, mascarons de vaixell…, i la història d’una carpa molt especial que bevia en porró i amb cullereta.
  • El Museu del Mar: descobrim la Vilanova marinera (visita dinamitzada). Visita al Museu del Mar per conèixer la història del barri de mar i la vida quotidiana dels pescadors i les seves famílies. I els perills que suposa embarcar-se al mar i els antics objectes de salvament com el magnífic bot Víctor Rojas, insubmergible i autoredreçable.

Pels alumnes d’educació secundària i batxillerat:

  • Urbanisme al barri de mar (itinerari). Un recorregut que partint de les fotografies antigues del Museu del Mar, mostra els canvis que ha viscut la façana marítima al llarg dels anys i algunes tipologies d’edificis propis dels barris mariners.

Sens dubte, conèixer el llegat mariner de Vilanova i la Geltrú pot esdevenir una engrescadora activitat educativa. Si voleu participar en alguna de les propostes de l’Espai Far per a aquest curs escolar 2016-2017, informeu-vos en aquest enllaç.

 

Post A Comment