Encara no heu visitat l’Espai Far? Veniu a reviure les històries més marineres de Vilanova i la Geltrú

25 Oct 2016

Encara no heu visitat l’Espai Far? Veniu a reviure les històries més marineres de Vilanova i la Geltrú

La història de Vilanova i la Geltrú sempre ha estat vinculada amb el mar. Un dels exponents del lligam d’aquesta ciutat mediterrània amb aquest element natural és precisament, el barri de mar, una zona de pescadors, on podreu conèixer la llotja, el port i passejar per la seva àmplia façana marítima, des del turó de Sant Gervasi fins a Sant Cristòfol. Precisament, a les instal·lacions del Far de Sant Cristòfol, s’ubica l’Espai Far de Vilanova, un nou equipament museístic que vol recuperar la memòria marinera de la vila perquè segueixi ben viva i ben present. Però, exactament què podreu visitar?:

  • El Museu del Mar. Us endinsareu en un recorregut per la Vilanova de Baix-a-Mar i coneixereu històries de pescadors, de famílies, d’amor, de lluites… En definitiva, la història de la platja i de la seva gent. En concret, visitareu set àmbits principals: la Platja; el Comerç i Indianos; la Pesca i l’Any dels Negats; el Port; la Vida Cultural; el Far; Un objecte, una història, l’espai dedicat a la recuperació de memòria oral.
  • El bot de salvament Víctor Rojas. Podreu contemplar aquesta emblemàtica embarcació amb un espai expositiu propi que posa en valor la seva història i la seva singularitat; ja que és un dels tres únics bots de salvament que es conserven a Catalunya. Amb motiu de la seva exhibició es va realitzar una important tasca de restauració de la seva estructura. Sens dubte, aquest bot és un element molt estimat per la gent del barri de mar, doncs, constitueix un símbol de la valentia, l’heroïcitat i la solidaritat dels pescadors que es llançaven al mar a rescatar als nàufrags en una època, en la qual, els mitjans eren molt precaris, abans de la creació de la Creu Roja de Mar.
  • El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. Un espai molt interessant, on descobrireu l’extensa col·lecció d’objectes relacionats amb el mar, des de peces de tot tipus, maquetes, peixos a pots de sorra de diferents països…, que el Toqués va anar reunint al llarg de la seva vida. També hi ha espai per a una icona que va traspassar fronteres: la mítica Carpa Juanita, un peix, ensinistrat pel Sr. Toqués, que bevia en porró i menjava en cullereta. Sens dubte, es tracta d’un museu que forma part de la memòria de molts vilanovins i vilanovines.

A Vilanova ‘són gent de mar’ i amb l’Espai Far, els vilanovins i vilanovines poden reviure el passat més mariner de la seva vila i alhora, realçar el patrimoni de la ciutat relacionat amb el mar. A què espereu per descobrir-lo?

En aquest enllaç, podeu consultar les activitats escolars, familiars i infantils de l’Espai Far.

Post A Comment