El mar, l’eterna font d’inspiració de l’art

04 Oct 2016

El mar, l’eterna font d’inspiració de l’art

El seu color blau, les seves onades que van i vénen amb la seva característica remor, els vaixells que es mouen plàcidament, l’horitzó que s’albira al fons, les postes de sol… Sens dubte, el mar és un dels elements de la naturalesa que més ha inspirat l’art en tots els seus vessants: literatura, mitologia, teatre, cinema, pintura, música… Són molts els exemples. Però citarem uns pocs: el Jardí vora el mar de Mercè Rodoreda; l’Església del Mar d’Ildefonso Falcones, Quan érem feliços de Rafael Nadal; Mar i Cel de Dagoll Dagom; pel·lícules com El mar d’Agustí Villaronga i l’exposició de pintura Llaveria i el mar de Joan Llaverias i mil i una cançons… Són una petita mostra de la influència del mar en les diverses demostracions artístiques.

Ara a Vilanova i la Geltrú podràs capbussar-te en les arrels més marineres d’aquesta vila, visitant l’Espai Far, on coneixeràs de primera mà les històries de pescadors, de famílies, de lluites, d’amor… En definitiva, els relats de Vilanova i de la seva gent, que se sent orgullosa de la seva terra, la seva vila i de ser de mar. Aquest nou espai, situat a l’idíl·lic recinte del Far de Sant Cristòfol, consta de tres àrees dedicades exclusivament aquest bell element de la naturalesa:

  • El Museu del Mar. Aquí tindreu l’oportunitat de conèixer la història de la platja, el far, de la vida cultural, comercial, pesquera i portuària de la nostra vila. A més, també descobrireu els relats més antics gràcies a l’espai destinat a la preservació de la memòria oral.
  • El bot de Salvament Víctor Rojas. Podreu veure de primera mà aquest bot de salvament restaurat, que data de 1906 i que és un dels tres únics d’aquesta tipologia que es conserven a Catalunya. Es tracta d’una embarcació mixta per navegar a rem i vela, insubmergible i autoredreçable.
  • El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. Aquest espai mostra la col·lecció d’objectes relacionats amb el mar que el vilanoví Francesc Roig Toqués atresorà al llarg de la seva vida: enginys de vaixells, sorres de tot el món, peixos, entre d’altres curiositats. A banda de conèixer aquesta extensa mostra d’andròmines marineres, també se us mostrarà la història de la famosa Carpa Juanita, un peix ensinistrat per Roig Toqués que bevia amb porró i menjava amb cullereta, al qual se li ret homenatge en aquest espai.

El mar i l’art sempre han anat de la mà. I ara a Vilanova pots conèixer la influència del mar en aquesta vila, visitant l’Espai Far.

 

Post A Comment