Retrocedim en el temps i ens situem en ‘l’Any dels Negats’ a Vilanova i la Geltrú. Vine a l’Espai Far i descobreix aquests i molts altres relats mariners d’aquesta ciutat

09 Aug 2016

Retrocedim en el temps i ens situem en ‘l’Any dels Negats’ a Vilanova i la Geltrú. Vine a l’Espai Far i descobreix aquests i molts altres relats mariners d’aquesta ciutat

Vilanova i la Geltrú és una ciutat marinera. De fet, moltes històries i llegendes d’aquesta vila estan relacionades amb el mar. Algunes d’entranyables: vivències de pescadors, històries d’amor i d’altres dramàtiques com ‘l’Any dels Negats’, la tragèdia marinera més gran en la història de la ciutat, viscuda el 9 de novembre de 1886. El detonant va ser un temporal de migjorn, amb mar, vent i pluja, que va provocar la mort de 22 pescadors i grans destrosses en una desena d’embarcacions.

Aquesta tragèdia va sacsejar la vila, que en aquell moment només tenia al voltant d’onze mil habitants. De fet, no hi ha cap pescador o persona vinculada a la platja o a la ciutat que no hagi sentit parlar de l’Any dels Negats o Any de les Desgràcies que són els noms, amb els quals, es recorda aquesta catàstrofe. Durant molts anys la platja i Vilanova van ser envaïdes pel dol. Famílies senceres desfetes que ja no van poder veure més als seus éssers estimats.

L’impacte d’aquest drama ha perdurat fins als nostres dies. De fet, el 9 de novembre de 2011, l’Ajuntament de Vilanova va commemorar el 125è aniversari de l’Any dels Negats amb una emotiva jornada, organitzada pel Museu del Mar i la Confraria de Pescadors. Durant l’acte es va homenatjar als negats, llençant diverses corones de flors al mar i es va plantejar la construcció d’un monument per homenatjar els 22 pescadors morts.

Si vols conèixer aquesta i altres històries marineres de Vilanova i la Geltrú, aquest estiu pots descobrir-les a l’Espai Far, un nou equipament museístic dedicat al mar, on es posa en relleu  la identitat marinera de la ciutat. Principalment podràs visitar:

El Museu del Mar: l’antiga casa del faroner, on podràs gaudir d’exposicions relacionades amb les platges de Vilanova; el comerç i els indians; la pesca i el recordatori de l’Any dels Negats; el port, la vida cultural, el far i un espai dedicat a la recuperació de la memòria oral.

L’Espai Víctor Rojas: on el protagonista és, sens dubte, el bot de salvament Víctor Rojas, que data de l’any 1906, i és un dels tres que es conserven a Catalunya. També podràs veure la maqueta d’aquest bot amb les veles desplegades.

Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués: un passeig per la gran col·lecció de peces  i elements mariners que el vilanoví Francesc Roig Toqués va anar atresorant al llarg de la seva vida, incloent-hi el seu vessant de maquetista i cineasta. En aquest espai, com no podia ser menys, també s’homenatja a la mítica Carpa Juanita, coneguda internacionalment, doncs era l’únic peix que bevia en porró i menjava amb cullereta.

Aprofita aquestes vacances d’estiu per submergir-te en el llegat mariner de Vilanova i la Geltrú. T’hi esperem!

Post A Comment