Coneixeu la figura del vilanoví Francesc Roig Toqués? Veniu a descobrir la seva gran col·lecció al Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués de l’Espai Far

23 Aug 2016

Coneixeu la figura del vilanoví Francesc Roig Toqués? Veniu a descobrir la seva gran col·lecció al Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués de l’Espai Far

El col·leccionista, Francesc Roig Toqués (1921-2008) va néixer al barri de la Geltrú (Vilanova), on va passar els primers anys de la seva vida. Posteriorment, l’any 1934 es va traslladar amb la seva família al Mas Carolina, una casa situada prop de la platja, envoltada d’una finca, en una zona agrícola, on només hi havia cultius i masos disseminats i des d’on es veien el mar i les barques dels pescadors. Sens dubte, la proximitat del mar va exercir una potent fascinació sobre Francesc, que no només el va convertir en el centre de les seves aficions sinó que, a més, li va despertar l’esperit de col·leccionista que l’havia d’acompanyar tota la vida.

Amb només 14 anys va construir la seva primera maqueta, una fragata de quatre pals. Seguidament, va donar els seus primers passos en el món laboral, treballant a l’empresa de Jaume Costa com a aprenent de mestre d’aixa, fins que va marxar a prestar el servei militar com a voluntari a Marina. Durant aquest període, va anar embarcat en el vaixell de guerra Sánchez Barcáiztegui, del qual, va ser timoner i va estar sis mesos al Museu Naval de Madrid. Aquestes experiències li van donar un coneixement més profund dels temes nàutics i van augmentar la seva passió per tot allò que tenia relació amb el mar.

No obstant això, en acabar el servei militar i per raons econòmiques, va deixar el taller de mestre d’aixa i va començar a treballar a la fàbrica Pirelli. En el seu temps lliure, va continuar construint vaixells, a partir d’aquell moment, però, només en miniatura, que van contribuir a la formació de la seva col·lecció i li van reportar nombrosos premis i reconeixements. Entre ells: la medalla d’or de les Arts Decoratives en l’Exposició de vaixells en miniatura celebrada a la Cúpula del Coliseum de  Barcelona l’any 1948 i el diploma d’honor de primera categoria per un model de falua a la Model Engineer Exhibition celebrada a Londres el 1956.

La peça més gran que va construir va ser una fragata de dos metres, encàrrec d’una companyia cinematogràfica per filmar la pel·lícula “El tigre de los siete mares”. El Museu del Vi de Vilafranca també conserva alguna de les seves maquetes, que s’han escampat per nombrosos països, entre ells: França, Alemanya, Suïssa, Xile, Cuba, Veneçuela, Argentina, Filipines, EUA, etc. A part de construir les miniatures va escriure articles sobre el tema en revistes especialitzades.

El modelisme naval, però, no era l’única afició del senyor Roig Toqués, que va destacar com a fotògraf i cineasta amateur, àmbits on també va ser premiat i des dels quals va col·laborar a la conservació del patrimoni tant material com immaterial. Actualment les filmacions en súper 8 i 16 mm, estan dipositades a l’Arxiu Comarcal de Vilanova per assegurar la seva correcta conservació i facilitar-ne l’accés a les persones interessades. Una de les pel·lícules, titulada “Paciencia embotellada” que recull el procés de construcció d’un vaixell dins d’una ampolla que forma part de la col·lecció del Museu, va aconseguir dotze premis en un any.

La tasca desinteressada del Sr. Roig Toqués va ser reconeguda amb diversos guardons. L’any 1984, li van concedir el premi Master’s; el 1988, la Merenga de plata i l’any 1997, l’Ajuntament de Vilanova va reconèixer la seva tasca en favor de la difusió del patrimoni i de la vila, en general, atorgant-li la Medalla de la Ciutat.

En definitiva, així era en Francesc Roig Toqués, un home polifacètic de cultura autodidacta, curiós, observador i amb una paciència infinita. També va ser un dels impulsors del Museu del Mar. Ara, però, la seva col·lecció s’ha traslladat al Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués del nou Espai Far de Vilanova i la Geltrú. Visitant-lo, podreu descobrir una col·lecció de 3.400 peces curioses, singulars i emblemàtiques al voltant del món del mar i la navegació. En aquest espai, també es fa un homenatge a la mítica Carpa Juanita, un peix ensinistrat pel mateix Toqués que menjava amb cullereta i bevia amb porró, coneguda internacionalment.

Post A Comment