Com era la mítica carpa Juanita? Animeu-vos a conèixer la seva història visitant el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués de l’Espai Far

30 Aug 2016

Com era la mítica carpa Juanita? Animeu-vos a conèixer la seva història visitant el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués de l’Espai Far

La història de la carpa Juanita està lligada a la del col·lecionista vilanoví Francesc Roig Toqués. L’any 1934 ell i la seva família es van traslladar al Mas Carolina, allà utilitzaven l’aigua d’una bassa per regar la finca. Una aigua que procedia del pantà de Foix i a la qual, arribaven peixos. Així va ser com un bon dia, hi va treure cap un peix que avui dia forma part del Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués: l’anomenada carpa Juanita.

Si bé el descobriment de la carpa Juanita podríem dir que va ser fortuït, és innegable que el què va aconseguir el Sr. Roig Toqués va ser producte de la seva capacitat d’observació, de la seva paciència i la constància. Ell s’havia adonat que després de ploure, la carpa tenia el costum de beure l’aigua que degotava. A més quan menjava al costat de la bassa se li acostava. Un dia es va trencar un porró i en va aprofitar el broc per omplir-lo i fer-lo rajar prop d’on es trobava el peix. Ho va repetir un dia rere l’altre, durant mesos, fins a aconseguir acostumar la carpa a beure a galet del porró i a menjar amb cullera.

De mica en mica la carpa Juanita va anar tastant una miqueta de tot. Com explicava el Sr. Roig Toqués, li agradava molt l’arròs, la pasta de sopa, el greix del pernil, la pell del meló, el torró de Xixona i l’aigua ensucrada. La Juanita era una carpa petita i de color vermell ataronjat híbrida d’un encreuament entre la carassius o carpa daurada i la carpa nana. I us preguntareu com és que s’anomenava Juanita? Doncs, tot va venir el dia que el periodista Enrique Rubio va entrevistar el Sr. Roig Toqués. Aquell dia la va veure, però encara no tenia nom i en preguntar pel nom del peix al seu propietari, Roig Toqués li va respondre de broma: Juanita, sense comptar que immediatament veuria aquest nom publicat a la premsa.

A partir d’aquí, el fenomen de la carpa Juanita va traspassar fronteres, apareixent a la ràdio, televisió i premsa nacional i internacional com a les televisions italianes, a la BBC de Londres i americanes com la NBC de Nova York, als diaris de Portugal, Egipte, Xina, França, Austràlia, etc.

De fet, la repercussió de la presència de la carpa Juanita als mitjans de comunicació va atraure fins a Vilanova visitants d’arreu del món. Si voleu descobrir amb tots els detalls com era la carpa Juanita, res millor que visitar el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués de l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú. Us hi esperem!

Post A Comment