04 Mar 2015

El bot de salvament Víctor Rojas ja és al seu emplaçament definitiu

El passat mes d’octubre, una grua de grans dimensions traslladava el bot de salvament Víctor Rojas uns metres i el situava, en els mateixos jardins del Far de Sant Cristòfol, sobre uns cavallets de fusta que permetien abordar la seva restauració sota una carpa especial.
Aquest matí la grua ha tornat a alçar el bot, la joia de l’Espai Far, a l’espai que s’ha construït expressament per a exposar-lo com a peça de museu, un porxo des d’on les properes setmanes s’acabaran els treballs de restauració i pintat.

Després de 14 anys a la intempèrie, el bot de salvament marítim Víctor Rojas es trobava en força mal estat. Per això s’ha sanejat, despintat, sorrejat, decapat, i s’han reposat totes les peces de fusta que estaven en mal estat.

El bot fou construït l’any 1916 a les Drassanes de Miquel Corbeto de Barcelona, i arribà a Vilanova i la Geltrú l’any 1925. Es tracta de la peça més emblemàtica de la col·lecció del Museu del Mar, ja que és l’únic dels tres bots d’aquests tipus que es conserven a Catalunya – els altres dos es troben a Calafell i Sant Feliu de Guíxols – que manté la seva estructura original. El Víctor Rojas va realitzar funcions de salvament fins a l’any 1957.
És un bot mixt tipus Beeching-Peake per navegar a rem i vela. De 14 rems, portava dos pals, un en el centre del bot i l’altre subjecte a la càmera de proa. Les seves mides són: 11 metres d’eslora, 2,70 de mànega i 0,80 de puntal.

Podeu veure un àlbum de fotografies de les operacions de trasllat aquí.